wtorek, 18 lutego 2014

23. Powrót do przeszłości

placuszki z gruszki z ricottą i miodem

Znalazłam stary folder z przepisami od dietetyka.
Ten mi zapadł w pamięć:
Placuszki z gruszki
na 1 porcję - ok. 6 placków
  • 2 twarde(!) gruszki
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczpyta cynamonu
  • olej do smażenia
Gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę, jajko, sok z cytryny i przyprawy; dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nakładać ciasto (1-2 łyżki ciasta = 1 placuszek). Smażyć placki aż nabiorą one złocistego koloru.


2 komentarze:

  1. Pierwszy raz spotykam się, aby dietetyk dał jakiś fajny, ciekawy przepis ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja dietetyk dała mi cały folder naprawdę fajnych przepisów! mogę ci kiedyś jakieś przesłać jak chcesz ;)

      Usuń