sobota, 8 marca 2014

36. W końcu coś innego

żytnie placki dyniowo-kokosowo-owsiane podane z kajmakiem orzechowym, wiórkami kokosowymi i złotym syropem; smażone na oleju arachidowym


Tydzień minął szybko, raczej spokojnie, ale i też trochę niespokojnie.
Za dużo myślę i to zakłóca mój obraz rzeczywistości.
Wszystko pędzi tak szybko, a ja boję się, że coś przegapię.
Zaczynam wątpić w dotychczas najbardziej pewną rzecz w moim życiu.
Trochę boję się zobaczyć, co przyniesie przyszłość.


Żytnie placki dyniowo-kokosowo-owsiane
1 porcja - ok 8-10 placków
  • 50g mąki [ok. 5 łyżek] (u mnie żytnia razowa)
  • 20g płatków owsianych [ok. 2 łyżki]
  • 40ml mleczka kokosowego lub 1-2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta imbiru
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • mleko do rozrzedzania ciasta
  • olej do smażenia (polecam kokosowy)

Wszystkie składniki wymieszać, dodać mleko aż masa będzie miała lekko gęstą konsystencję. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placki (odwrócić na drugą stronę, gdy pojawią się bąbelki).





WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI DNIA KOBIET




 

6 komentarzy:

  1. Placki wyglądają cudownie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Są cudne! :) Jak ten kajmak? :)
    Nie myśl o przyszłości, staraj się żyć TERAZ, chwilą :) Wiesz, carpie diem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje się duuuużo słodszy od zwyjłego, i się nie rozpuszcza zbytnio, ale jest super! ^.^ <3

      Usuń
  3. Za mało myśleć nie można, ale za dużo tez nie. 'Zbyt myślenie' bywa uciążliwe, bo można zacząć dochodzić do dziwnych rzeczy.
    Cudne placki! I z tym kajmakiem, to musiało być pyszne.

    OdpowiedzUsuń