sobota, 5 kwietnia 2014

Hej, wiosno


Hej, wiosna.
Hej, oddycham pełną piersią.
Hej, kocham.
Hej, jestem szczęśliwa.
Hej, żyję. 
Hej.
 
Szykuje się świetny weekend, z pięknymi, przebojowymi ludźmi
I długo oczekiwana samotność we dwoje też.

 razowe gofry marchewkowo-kokosowo-cynamonowe

Nie zdołałam w pełni się nimi rozkoszować, ale może Wam się uda.
Zostawiam przepis, póki pamiętam:

 Razowe gofry marchewkowo-kokosowo-cynamonowe
1 duża porcja lub 2 małe - 4 gofry

  • 1 jajko
  • 100ml (+/-) mleka
  • 100g mąki (u mnie żytnia razowa)
  • 2 łyżki cukru (polecam brązowy)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajko, mąkę, mleko i wymieszać. Dodać proszek do pieczenia, cukier, przyprawy i wiórki kokosowe. Ciasto powinno lać się swobodnie, ale jednak pozostać trochę gęste. Przelać ciasto do silikonowych foremek do gofrów (w tym tygodniu można kupić w Lidlu za 14.99!) i piec w 200 stopniach przez 20 minut lub w gofrownicy (niestety nie jestem w stanie podać, jak długo należy je piec w gofrownicy).





5 komentarzy:

  1. bardzo się cieszę, że w końcu udało Ci się odnaleźć to życie z ludźmi, a nie pośród nich, poważnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale z tego co widziałam, to dzisiaj już udało Ci się rozkoszować goframi :) Chyba wypróbuję ten przepis, bo marchewkowe uwielbiam, a z kokosem muszą smakować jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń